Tid til at få hund – her er nogle ting der kan hjælpe dig til det helt rigtige valg.

Nu skal dette ikke være det normale lange skriv om hvorfor man IKKE skal anskaffe sig en hund, men en artikel der måske kan belyse de ting man skal være opmærksom på, før man anskaffer sig en hund, for at have en hund kan være noget af det bedste i verden, og nok også derfor så mange anskaffer sig en hund. Hvis man anskaffer sig en hund, vil der med 100 procent sikkerhed, komme rigtig, rigtig mange gode oplevelser og glæder med – dejlige gåture, du normalt ikke ville komme ud på, men nu bliver “tvunget” til, da din nye ven jo skal tisse m.m. og der vil helt sikkert være rigtig, rigtig mange andre positive sider ved at anskaffe sig en hund eller et andet kæledyr og jeg vil klart anbefale ALLE der er klar til at få et kæledyr at få et.

Men når alt dette er sagt, så ved alle at, som ved så meget, andet her i livet, så medfølger der også et meget stort ansvar på dig som hundeejer. At have en hund medfølger en stor del udgifter og arbejde i forbindelse med pasning, træning og andet pleje, flere daglige gå ture. Man kan altså ikke bare blive væk hele dagen uden at tage sin nye ven ud og tisse. Det er derfor MEGET vigtigt at man sætter sig rigtig meget ind i om det, at få en hund nu også er det helt rigtige for en selv.

Har du tid til at have hund?
En af de første ting man skal være opmærksom på er TIDEN, har du tid til at tage dig af en hund, eller går du i byen torsdag, fredag, lørdag og arbejder 10-12 timer alle ugens dage. Så vil det helt sikkert ikke være noget for dig eller din nye hund at du er hundeejer. Man går ofte også og tænker, når jeg får en hund, vil jeg gå med den 2 timer når jeg kommer hjem fra arbejde og det er en god tanke, men ikke noget de fleste af os med hund holder i det lange løb – og en ting der er sikkert, vær ærlig overfor dig selv og hvad du kan. Der er ikke nogen grund til at tro man dagligt vil have tid til at gå med sin hund 2 timer hver eneste dag, vi skal også lave mad, rydde op, vaske tøj og mange andre daglige gøremål. Så vær ærlig. Det bliver også tit sagt at man MAX må være væk i 5 timer om dagen, som jo for stort set alle menesker med et normalt arbejde er umuligt og der er ifølge Wikipedia ca 1/2 million hunde i Danmark alene og der er meget stor sikkerhed for at de fleste af dem dagligt er alene i over 5 timer om dagen. Men man skal gøre hvad man kan for at sikre, en hund er så lidt alene som muligt og når den er alene sikre, at den har noget at lave – og her er der masser af muligheder, læs disse artikler om “legetøj” og andet som ens hund kan give sig til mens man er væk.

Nogle af de lette ting til at aktivitere din hund med er:

Foderbolde 
Ben
Tyggetov

Nu er vi nok kommet frem til at din hund vil opleve at du er væk fra den i over 5 timer, og så er det vigtigt du giver dig tid til at gå en rigtig god tur med din hund ikke flere timer, men en god tur der får den rundt, så den kan snuse og opleve noget med sine sanser, en tur der kommer rundt nogle af de steder du ved den bliver optaget af dufte fra andre hunde mm. Tag gerne noget legetøj med bolde og andet du kan kaste med. Det gør at turen bliver mere end bare en lille gå tur…

Det vigtige er at du sikrer du som minimum kan gå 3 gange om dagen og på samme tid har mulighed for at aktivere din hund når du er hjemme, den har brug for dagligt at få at vide den er en del af flokken. Dette kan ske på mange måder via adfærd og aktivering.

Træning, specielt hvalpetræning er meget anbefalingsfærdigt at sætte tid af til, dette giver en meget lettere hverdag.

Hvor er det ok at købe min hund ?

Dette kan være meget vigtigt for hvilken hund du skal bo sammen med de næste 5-15år men det kan være svært første gang man skal købe hund at vide alt, det er det også næste gang, da man så har glemt alt det man lærte første gang. Man køber jo ikke hund hvert år. Men når du ved hvilken hund/race du ønsker at købe, så er det vigtigt at huske på at give sig tid til at finde den helt rigtige opdrætter og her er det vigtigt at besøge flere, så man for det første kan få en følelse af hvordan de forskellige opdrættere kan være – man ved jo ikke hvad der er godt før man har set en dårlig opdrætter. Så besøg flere og snak med dem, om hvordan de holder deres hunde, både med hvalpe men også når de ikke har hvalpe, så du kan se hvad Mor og Far går rundt i. Det er også vigtigt få information om hvad de har gjort for at hjælpe hvalpene med at blive gode voksne hunde, ting som: Har de sikret at både børn, unge, gamle har været omkring hvalpene, hvad med lyde, har de vænnet dem til de forskellige lyde de vil kunne opleve i deres voksen liv, så de ikke går rundt og er bange nytåraften eller når der kommer en brandbil eller en støvsuger, man kan nemlig få CD’er med disse lyde på, så ens hund er vant til dem. Er der pænt og rent os hvalpe. Og husk at stille alle dine spørgsmål til alle dem du besøger, så du kan få et billed af om de snakker sandt eller ikke. Det er også rigtig godt lige at lave en Google søgning på den opdrætter du skal køber af, så kan du være heldig at andre kender til opdrætteren.

Andre ting som kan være vigtige:

– Skriftlig købsaftale

– Høre om arvlige problemer

– Er dens søskende sunde og raske at se på

– Høre andre om de kender opdrætteren/kennel på Facebook

– Besøg hvis muligt samme kennel flere gange, kan give et bedre billed af dem

I det store hele, se dig rigtig godt for og husk på du har kun en chance, når du først har købt hunden, så er det din de næste mange, mange år.

Pels, størrelse m.m.

Det har noget at sige om du vælger en lille eller stor hund, men det er lidt lige meget hvor stor din bolig, da hunde, uanset størrelse, går rundt med/efter dig og at de ikke har brug for et legerum eller noget, så lige meget om man bor stort eller småt gør  det ikke det store. Men en lille hund er alt andet end lige nemmere af have med rundt til venner m.m. men det er også mest dem man ser gø meget.

Pelsen siger også meget om hvad der følger med, en langhåret hund som en langhåret schæfer, vil kræve mere pelspleje, som vask og redning, mere end på en lille korthåret gravhund.

Find den rigtige race

At finde den rigtige race som passer bedst ind i ens liv og familie, er en opgave man skal tage meget alvorligt, da dette vil kunne afhjælpe en del af de problemer man ville kunne opleve skulle man vælge den forkerte race ifht hvad der passer ind i din hverdag. Derfor læs alt du kan og hør alle dem du kan om deres oplevelser med de forskellige hunderacer,

Vær opmærksom på:

– Hvad skal i bruge den til (Familie Vs Arbejdshund)

– Stor eller lille

– Aktiv eller ikke

– Kan den lide børn

– Gør den

– kan den have arvelige racesygdomme

Skal det være en hanhund eller en tæve

Her vil der altid være rigtig mange for og i mod på begge køn. Men skal man være lidt hård og sige noget, så kan en han-hund ofte kræve lidt mere når det komme til ikke at skulle være alfahund. Her snakker jeg ikke kun om mellem mor og far og hunden, men også ens børn, skulle man have sådan nogle. Her er det vigtigt man sikrer han-hunden ved hvor han hans plads er. På den anden side, så kan en hun-hund oftere være mere nervøse som også kan føre til den har adfærdsproblemer, meget kan man gøre noget ved når man opdrager sin hund.

Hvad koster det lige at have en hund ? (Økonomi)

Det er vigtigt at være opmærksom på at økonomi er en vigtig del når man skal anskaffe sig en hund, det at købe den, er til at tage at føle på, det er kun 1 gang. Men det at have en hund koster også en del om året, der er ting som Foder, dyrelægen, udstyr, skader & uheld m.m. alle ting som koster penge.

Det koster ca. 11 kr om dagen i foder til ens hund, hvis man vælger at fodre med kvalitetsfoder lavet på kvalitets råvarer og så kommer der lidt godbidder. Så vil der være en del udstyr som skal købes – mest i starten, men en hund skal bruge en masse ting, som line, sele, kurv, dental ting til tænderne, tandbørste, loppemiddel eller hvidløgsdråber mod lopper og flåter, hundeposer, legetøj, kost tilskud m.m.

Næst vil man gøre bedst i at sikre sig en god forsikring på sin hund, noget du kan læse mere om her på Foderboxen.dk. Det sikrer man ikke kommer udfor at en dyrlæge regning man ikke kan betale eller at ens hund er skyld i en skade, men ikke har råd til at betale for.  På Google kan du finde mange udbyder af hundeforsikringer

Vacine m.m. er noget man også bliver nødt til at være opmærksom på, det sikrer hunden ikke bliver syg eller gør andre syge noget som kan koste dyrt i sidste ende.

Alt i alt, skal du minimum kunne afsætte mellem 400-800,- om måneden alt efter om du vælger at have forsikring på din hund eller ikke. Så har du ikke dette bør du overveje meget om du har råd til at have hund.

Hent mere hjælp her:

www.dyrenesbekyttelse.dk

www.dansk-kennel-klub.dk

Eller snak med din lokale dyrehandler  eller dyrlæge

Der vil være ting i denne artikel du ikke er enig i og jeg håber meget du vil maile os din mening, så vi kan tage disse med i vores overvejelser.

Med venlig hilsen

Jacob N Masters

Foderboxen.dk