Med foråret kommer lys og varme, men der kommer også mere ubudne gæster i form af flåter og tæger, der kan være generende og ligefrem skadelige – både for dyr og mennesker. Læs her, hvordan du forebygger og undgår problemet.


Flåter og tæger – hvad er forskellen?

Flåter og tæger forveksles ofte og bruges typisk som synonym for det samme lille, blodsugende insekt, da de ligner hinanden. Der er dog stor forskel, da tæger er helt ufarlige, mens flåter kan overføre ekstremt farlige sygdomme som borrelia til både dyr og mennesker.

Tæger: Tæger er små insekter med seks ben. De drikker ikke blod, men saft fra planter og andre insekter. Tægerne findes i mere end 500 forskellige typer bare i Danmark, men fælles for dem er, at de ikke er farlige for hverken dyr eller mennesker. De er typisk ganske små; kun et par millimeter lange. En enkelt slags tæge kan være generende for mennesker; væggelusen (også kendt som bed bug), da det kan give udslæt og kløe; men typisk er det ikke værre end dét.

Flåter: Flåter findes i to typer; skovflåter og husflåter, hvor skovflåten er den mest almindelige i Danmark.
Skovflåten lever af blod; fortrinsvis fra dyr i naturen, men springer også gerne på kæledyr og mennesker, hvor den kan overføre sygdomme som borrelia og centraleuropæisk hjernebetændelse. Forskellen på flåten og tægen ses ved, at flåten bider sig fast og vokser i takt med, at den suger blod.


Forebyg flåter

Flåter forebygges ved hunde og katte med dråber mod flåter, sprays mod flåter eller piller mod flåter. Nogle af remedierne fås i håndkøb, mens andre kræver konsultation hos en dyrlæge. Ligesom med mennesker kan nogle kæledyr være mere tiltrækkende for flåter end andre. Start med håndkøbsmedicin, men konsulter dyrlægen, hvis ikke medicinen har den ønskede forebyggende effekt. Vær dog opmærksom på, at intet middel er 100% forebyggende.

Se spray og andre midler mod flåter, lopper og tæger her.

OBS: Midler til hunde må aldrig bruges til katte og omvendt. Især hundemidler kan være dødeligt giftige for katte.

Flåter lever fortrinsvis i fugtige omgivelser som i skov og nær sø og i højt græs ved marker og enge. Det er derfor særligt vigtigt at være opmærksom på flåter eller flåtbid efter en god gåtur i sådanne omgivelser.


Kig efter flåter

Et flåtbid vil typisk ikke være til at se på hunde og katte; og heller ikke nødvendigvis på mennesker, hvis ikke det er inficeret. Er flåtbidet rødt, bør du være opmærksom på, om det røde område vokser, da det kan være tegn på overført sygdom.
Du bør altid forebygge bid ved at tjekke alle i husstanden og husstandens kæledyr for flåter efter en gåtur.
Det kan være helt umuligt at se flåter, der kravler i en lang hundepels, så i stedet mærker du efter flåter, der har bidt sig fast. Flåterne sætter sig typisk i tynd hud bagved ører, i armhuler, navle, osv., men kan i princippet bide sig fast de fleste steder.

Hunde og katte, der opholder sig ude på egen hånd, bør tjekkes for flåter dagligt; især i de lune forårs- og sommermåneder. Dette gælder i øvrigt også børn, der har leget ude.


Sådan fjerner du en flåt

Det er vigtigt, at du ikke bare begynder at hive i en flåt, når du opdager den, uanset om den sidder på et dyr eller et menneske. Du risikerer kun at få kroppen med, og at flåtens hoved bliver siddende inde i huden, hvilket kan forårsage infektion. Når det så er sagt, skal du altid fjerne en flåt hurtigst muligt, da det
mindsker risikoen for overført sygdom. Flåter bør altid fjernes inden for 24 timer.

For at sikre at fjerne hele flåten, bør du bruge en flåttang / flåtfjerner. Den griber fat om flåtens hoved og sikrer, at hele dyret kommer med ud.

Gamle husmoderråd anbefaler at smøre området med vaseline, olie eller margarine for nemmere at kunne hive flåten ud, men det anbefales ikke, da det øger chancen for, at flåten ”kaster op”, hvilket igen øger risikoen for overført sygdom.


Symptomer på flåt-sygdomme

Selv med en intensiv indsats for at forebygge og fjerne flåter, kan du aldrig undgå dem 100% – slet ikke på hunde og katte. Ingen midler er 100% forebyggende, og især kæledyr med lang pels kan nemt skjule de små dyr. Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på symptomer, der kan skyldes flåtbid:

– Sløvhed
– Manglende appetit
– Usikker gang eller halthed
– Feber

Ovenstående symptomer er også symptomer på en lang række andre sygdomme, men når du konsulterer dyrlægen, kan det være værd at nævne flåtbid, hvis din hund eller kat befinder sig i et særligt udsat område.

Se alt det udstyr du skal bruge for, at undgå flåter, lopper og tæger denne sommer her.