Pasningsvejledning hamster.
Denne vejledning er generel for pasning af de forskellige hamsterslægter, f.eks. Guldhamster (Mesocricetus auratus) og div. Dværghamstere (Phodopus spp.) Tjek altid hvilke specifikke behov din hamster har.

Guldhamstere lever alene i naturen og møder kun andre hamster i parringen. En guldhamster bør derfor holdes alene i fangenskab.

Dværghamsteren derimod er i naturen sociale dyr og kan derfor holdes i par eller små grupper i fangeskab, vælger man at købe mere end ét dværghamster til et bur, skal man være opmærksom på at buret skal være stort. Man skal også vide at det kan være at når dværghamsterne er blevet kønsmodne, så gider de pludseligt ikke at være sammen mere. Løsningen her er enten at prøve med endnu større bur eller skille dem ad, og lade dem leve solitært (alene) i hver deres bur.
Dværghamsterne må gerne ”skændes” men de må ikke slås. Tænk over om de vil have et hus hver om de ønsker et hjul hver, om der er plads nok, er der aktivitet nok. Forskellen på skænderi og slås:
skændes: de snerrer af hinanden, løber lidt efter hinanden = dominans skænderi.
Slås: de bider hinanden. Blod ses = skilles ad straks.
 
Fakta
Diæt: Omnivor (altædende) (spiser i gennemsnit 5-10 gram om dagen)

En hamster lever typisk 1-3 år, det er meget forskelligt hvor længe de lever, men vores erfaring er at de generelt lever 2-3 år, dette gælder både dværghamsteret og guldhamsteret.

Dværghamstere får som regel deres første kuld når de er mellem 3-6 mdr. gamle.

Guldhamsteren kan blive kønsmoden allerede fra 4 ugers alderen!

Drægtighedsperioden er ca. 21 dage og kuldstørrelsen kan variere fra 4-6 stk., helt op til 12 stk.
 
Bur-indretning
Der findes mange forskellige hamsterbure såsom, tremmebure og plastikbure med tremmeoverdel. Et akvarium/terrarium med et låg af f.eks. trådnet over kan også være udmærket. Det vigtigste er, at det skal være et bur, med god ventilation (ikke træk!) et bur som hamsteren ikke kan bryde ud af – det er de nemlig rigtig gode til. Husk at hamsteren er et lille dyr der nemt kan gøre sig flad og mase sig igennem selv meget små huller!

Et bur til en hamster skal helst være 75 x 35 cm og 35 cm i højden. Jo mere plads, jo bedre, og har du en art, der kan holdes sammen med andre artsfæller, skal de selvfølgelig have tilsvarende mere plads.

Som hovedregel kan man sige at et hamsterbur aldrig kan blive for stort, da de elsker at udforske og motionere. Bure i flere niveauer er en god idé, da det giver flere udfordringer i form af f.eks at grave eller at klatre.

Buret skal have et område, hvor din hamster kan hvile sig og skjule sig, og et område til leg, motion og fodring.

Som hule kan bruges et sovehus lavet af f.eks. træ, ler eller keramik. Pap eller plastik duer ikke, da hamsteren gnaver igennem det, og desuden har den ikke godt af at indtage plast og pap.
Et sandbad hvor hamsteren kan ordne sin pels er også nødvendigt. Hamster bader i sand ved at vende sig rundt i det, sandet affedter pelsen.

Legetøj til hamsteren kan f.eks. være et løbehjul, som de fleste hamstere er glade for. Men rør af træ, keramik eller pap er også god aktivering.

Som bunddække skal bruges et materiale der suger fugt og urinlugt godt. Hampestrøelse eller Carefresh er velegnede støvfrie bunddække materialer. Spåner kan også bruges, dette støver dog en del og er dårligt for deres bitte små luftveje. Som redemateriale bruges Carefresh eller Hamstervat (spiseligt vat, almindelig ”menneskevat” kan kvæle hamsteret). Buret skal stå lyst, tørt og uden træk.

Det skal være nemt at rengøre og at komme til dyret. Rengøring Hver dag skal overskydende frisk foder fjernes, og frisk vand fyldes i drikkeflasken eller i vandskålen. Man behøver dog ikke at fjerne rester af den færdige hamsterblanding hver dag, da den godt kan holde sig frisk længere.

Guldhamsteret er et meget renligt dyr, og den lægger næsten altid sin afføring og tis i et bestemt hjørne i buret, her kan man med fordel købe et hjørnetoilet. Det er derfor meget nemt et par gange om ugen at skifte dette hjørne. Dværghamsterne er ikke lige så praktisk anlagte hvad angår at tisse samme sted.

Når buret lugter skal alt i buret skiftes, og der gives nyt bundmateriale. Det kan variere hvor ofte det er, dette afhænger af bundmaterielet i har valgt at bruge, samt selve dyret, nogle lugter mere end andre. Men i gennemsnit er det hver anden 3dje uge. Lad dog lidt af hamsterens redemateriale blive, så den stadig føler sig hjemme i buret. En gang imellem skal alle ting i buret og selve buret vaskes af – brug kun varmt vand uden sæbe på dens ”møbler og legetøj” selve buret rengøres nemt med opvaskemiddel uden parfume.

Fodring
Hamstere bliver ofte fejlagtigt opfattet som planteædere, men de er altædende og har behov for protein i deres kost. I naturen spiser de forskellige græssorter, vindblæste frø og korn, men også diverse insekter.

Grundfoderet til hamsteren bør være en gnaverblanding, som indeholder forskellige typer af frø, korn, nødder, animalske proteiner og andre ting. Det er vigtigt at indholdet af nødder og solsikke ikke er for højt, da dette er meget fedende. Som tilskud skal hamsteren have noget ekstra animalsk protein. Dette kan gives som f.eks.melorm, græshopper, tørrede rejer eller lignende, der kan købes, men man kan også selv finde insekter, larver og regnorme, som kan gives til hamsteren.

Bryder du dig ikke om at have levende insekter i huset, kan i stedet bruges foderblandinger med insekter i til dværghamster eller insektædende fugle.

Derudover kan man tilbyde hamsteren lidt grønt og frugt et par gange om ugen – mælkebøtter, frugtblade og frugtgrene med knopper er gode supplementer. Husk altid være opmærksom på at det kommer fra områder der ikke er sprøjtet. Frugt og grønt gives i små mængder, da særligt frugt kan være meget sukkerholdigt og fedende. Og husk at netop frugt og grønt hurtigt fordærves i et forråd, og der kommer hurtigt små bananfluer, så der skal ryddes op hver dag..

Hamstere har behov for fodring hver dag. Da de er vågne om natten, er det bedst at fodre dem om aftenen. Det er dog en god idé at give dem en faste dag, hvor de får ryddet op i alle deres små kamre hvor de har hamstret foder hen. Vi anbefaler at man IKKE bruger en madskål til dens tørfoder, men i stedet gemmer det i den bundlag, da den på denne måde har noget at bruge sin dag på: finde sin mad 🙂

Sørg altid for at din hamster har fri adgang til frisk drikkevand der skiftes dagligt.

Adfærd og håndtering
Alle hamstere er nataktive og bruger det meste af dagen på at sove i deres reder. Først ud på aftenen kommer de frem og er klar til at blive snakket med. Kl 17 er et godt tidspunkt at vække den stille og roligt.

En hamster er et meget lille og kvikt dyr. Den stikker nemt af og kan komme ind ad det mindste lille hul. Du skal derfor holde godt øje med den, når du har den ude af buret. Man kan evt. købe en løbegård, så man har styr på, hvor hamsteren er, når man har den ude af buret.

Før du forsøger at håndtere din hamster, så sørg for at den er vågen og opmærksom. Prøv ikke at vække din hamster pludselig, hvis den sover. Nærm dig altid din hamster langsomt og forsigtigt med en lukket hånd, så den kan komme nærmere og lugte til dig. Hamstere kan bedre genkende lugte end lyde og derfor er lugtesansen vigtig, når de skal genkende hvad der kommer nærmere.

Hvis din hamster er tryg og virker interesseret, kan du langsomt åbne din hånd og tilbyde din håndflade. Luk med begge hænder omkring hamsteren for at sikre, at den ikke kravler ud og bliver tabt.

Løft ikke hamsteren rundt om maven, og lad være med at kramme/klemme den med din hånd. Hvis det gør ondt på den, eller den bliver bange for dig, vil den forsvare sig ved at bide og prøve at flygte.

Mange pige hamstere har en tendens til at snerre hvis de føler sig utrygge, nogle drenge gør det også, men det er vores erfaring at pigerne gør det mest. Dette skal ses som et tegn på dit hamster er utryg og du skal derfor gøre hvad du kan for at gøre den tryg, tal blidt til den, vis den et stykke kød (feks tørret kylling til katte), efterhånden vil den lære dig at kende bedre og bedre.

Aktivering
Det er vigtigt at din hamster har mulighed for at motionere hver dag. Selv om hamstere sover om dagen, er de virkelig energiske og vil motionere 3-4 timer om natten. Og da hamsteren er så aktiv og nysgerrig er det vigtigt, at man giver den noget at beskæftige sig med. Særlig vigtigt er det, hvis man har en guldhamster, som jo går alene i buret.

Løbehjul, rør og masser af ting at bide i er gode aktiviteter (se også afsnit om burindretning)

Sygdomstegn
Hamstere bliver ikke så ofte syge, men på grund af deres størrelse kan eventuel sygdom forværres meget hurtigt.

Luftvejene: Som andre gnavere er hamsteren følsom over for træk og kulde, og den kan derfor udvikle luftvejsinfektioner, som kan være dødelige. Begynder din hamster at nyse meget eller trækker vejret langsomt eller besværet, skal du derfor tage den til dyrlægen.

Diarré: Overfodring med grønne fødevarer er en almindelig årsag til diarré. Du bør stoppe fodringen med grøn mad straks, hvis din hamster har diarré og kun fodre den med hamster foder af god kvalitet. Hvis diarréen fortsætter bør din hamster tilses af en dyrlæge.

Våd hale: Forveksles ofte med diarré, men er en bakteriel infektion, som kan forårsage ekstrem diarré, med en karakteristisk lugt. Det er oftest set hos unge hamstere (3-8 uger gamle). Dens ende og hale synes våd og klæbrig. Hamsteren kan forekomme krumbøjet, som om det er i smerte. Hamstere med våd hale bør isoleres fra andre hamstere, da det er meget smitsomt. Du skal vaske hænder grundigt.

Overgroede tænder: Da hamsteres tænder fortsætter med at vokse i hele deres liv, er hamstere nødt til at være forsynet med hårdt materiale til at gnave i. Masser af gnavemateriale i buret kan tilskynde dem til at gnave. Hvis en tand er slået i stykker, eller hvis tænderne ikke mødes korrekt, kan dette forårsage overgroede tænder og smerte, og din hamster vil få vanskeligt ved at spise.

Overgroede negle: Negle kan også blive overgroet og bør trimmes.

For mere info, se f.eks.: Dansk Hamster Forenings hjemmeside: www.hamsterland.dk

Hos Foderboxen.dk har vi naturligvis masser af produkter til dit Marsvin og altid masser af gode tilbud: Gå til kategorien for Hamster og andre gnaver

Med venlig hilsen
Mette Skytterlund Pedersen
Udd. Dyrepasserassistent – Foderboxen.dk