Videnskabeligt navn: Timon lepidus

Dansk navn: Perlefirben

Levealder: 15 år

Udbredelse: Den Iberiske halvø, Sydafrika og Nordafrika.

Lovgivning: ikke fredet

Giftighed: Ikke giftig

Udseende
Perlefirbenet er det største af firbenene, med em max længde på op over 80 cm, men med en norm på 50 cm. Hannerne er en del større end hunnerne, og har et meget bredt hoved. Deres grundfarve er grøn, med et sort net mønster ned af ryggen, og siderne prydes af store flotte blå pletter. Maven vil være lys eller grønlig. Ungerne har lidt andre farver, de er grågrønne med hvide pletter omkranset af en sort ring på ryggen.

Biologi
Perlefirben lever hvor der er tørt og vil ses ligge på en sten, i det varme sand eller oppe på et stendige, gerne i nærheden af et skjul den hurtigt kan søge dækning.

Under flugt kan den finde på at klatre op til 75 meter op i et træ, for det er en øgle der er en udmærket klatre. De er meget territorielle og finder en mage de danner par med resten af livet.

Hold i terrarium
Det er en stor kraftig øgle, som så også kræver et sort terrarium.  L: 140, D: 60 og H: 60 er passende for et voksent par. Terrariet skal indrettes som et savanne terrarium, med sten, solplads, gemmesteder og gode klatremuligheder. Bundlaget skal være støvfrit grus eller sand. Firbenet foretrækker strålevarme og solpladsen bør opvarmes af spotpærer. Lysintensiteten bør være høj og ultraviolet belysning, som er vigtigt for dyrenes velbefindende. Temperaturen skal ikke være særlig høj, 22-25 grader er passende. Dyrene holdes bedst parvis eller alene. Både hanner og hunner vil være stride mod sit eget køn.

Foder
Perlefirben er insektædere og vil tage alle større insekter som kakerlakker, fårekyllinger, græshopper, sommerfugle, møl og kæmpemelorme. Regnorme og mindre gnavere kan også benyttes men bør kun gives sjældent. Mange perlefirben vil også med glæde tage sød frugt og nogle tager også planteemner som mælkebøtteblomster. Der skal rystes vitaminer, mineraler og kalk ved alle fodringer.

Sygdomstegn
D3 vitaminmangel er en af de hyppigste problemer som man støder på.  Afveksling af foder dyr, og rigeligt med vitamin og kalktilskud er nødvendt, samt ultraviolet lys for at holde dem sunde. Unger som vokser rigtig hurtigt får tit mangel på dette. Skælbetændelse forekommer hvis dyret holdes for fugtigt eller surt.

Andet
Perlefirben bliver hurtigt tillidsfulde, og kan hurtigt håndfodres. Håndtering bør ikke ske, da de hurtigt går i panik.

De kan smide halen og der vil hurtigt vokse en ny ud, den nye hale er ikke så smuk eller lang som den første.

Opdræt
Hunnerne lægger flere kuld æg om året, hun vil typisk lægge mellem 6-23 æg i et kuld, som graves ned i et fugtigt område.

Udrugning af æg
Æggene kommes i rugemaskine og ved korrekt behandling udklække efter 75-90 dage ved 29 grader.

Pasning af unger
Ungerne skal fodres som de voksne, bare med mindre foderdyr.

Med venlig hilsen
Foderboxen.dk