Forebyg mod flåter og lopper

Sommeren er højtid for ubudne gæster i hundes og kattes pels, som dels er generende for dyrene, men som også kan medføre sygdomme eller smitte til de øvrige beboere i husstanden. 

Sommertid er flåttid

Alle hunde og katte, der opholder sig ude, bør have forebyggende loppekur året rundt, men især i forårs- og sommermånederne er det også vigtigt at huske på flåter. Midlerne gives typisk som pipetter i nakken eller via spray direkte i pelsen. 

OBS: Du må aldrig bare give loppe- og flåtmiddel, som er beregnet til hunde, til katte, da midlet kan være direkte livstruende for katte. Sørg altid for at bruge flåtmiddel, der er beregnet til katte. 

Mange loppemidler forebygger også imod flåtangreb, men det er vigtigt at være opmærksom på, at intet middel forebygger 100%, og at du derfor som hunde- eller katteejer dagligt bør kigge pelsen igennem for uvedkommende gæster. En flåt skal nemlig ikke sidde i mere end 24 timer, før der er risiko for den livsfarlige borrelia-smitte, som mennesker også kan blive smittet af.

Brug altid en flåttang til at fjerne flåter

Flåterne kan i princippet sidde alle steder, men vil typisk søge hen, hvor huden er tyndest, som ved ørerne, på maven og i armhulerne. Førhen anbefalede man at smøre flåten ind i olie, at sætte ild til den eller at dreje den, men det frarådes i dag stærkt, da man har fundet ud af, at disse tiltag oftest får flåten til at kaste op, inden den slipper, og det øger risikoen for smitte og infektion. Flåter bør fjernes med en flåttang, der er købt til formålet. Flåttangen kan både bruges på dyr og mennesker, og det er derfor en god idé altid at have én liggende til formålet. 

At fjerne en flåt uden flåttang

Har du ikke en flåttang, bør du selvfølgelig købe én, men det er samtidig vigtigt, at du ikke bare lader flåten sidde på dit kæledyr, da det øger chancen for sygdomssmitte. I stedet kan du tage fat med neglene omkring flåtens hoved – sæt tæt på huden som muligt, uden at trykke på flåtens krop – og hive flåten af i én glidende bevægelse.

Hold øje med flåtbiddet 

Efter fjernelse af en flåt, bør du holde øje med bidstedet for at sikre dig, at der ikke går infektion i det, eller at hunden eller katten ikke er smittet med f.eks. borrelia. Det er normalt, at biddet er rødt og lettere hævet, men rødme og hævelse skal aftage sig og må ikke øges i størrelse. I det tilfælde bør du altid konsultere en dyrlæge. 

Symptomer på borrelia hos hund og kat

Både mennesker og dyr kan smittes med den farlige sygdom borrelia, som overføres via flåter, der sidder i mere end 24 timer. Flåter sidder typisk på forholdsvist skjulte steder og kan derfor være svære at få øje på – især i en tyk hunde- eller kattepels. 

Symptomerne på borrelia-smitte hos hund eller kat er følgende: 

  • Ansigtslammelse
  • Epilepsi
  • Muskelsmerter
  • Halthed eller usikker gang
  • Træthed
  • Feber
  • Nedsat appetit

En del af ovenstående er også symptomer på en række andre sygdomme, men det er værd at overveje og at nævne borrelia-smitte for dyrlægen, hvis dyret opholder sig meget ude; især i skovområder. Borrelia-smitten kan konstateres ved en blodprøve og kræver akut behandling. 

Borrelia vaccine til hunde

Der findes i dag en vaccine imod borrelia, som kan gives til hunde. Fordelen er dels, at din hund ikke kan smittes, men samtidig dræber vaccinen også borrelia-bakterien i en flåt, der bider sig fast på det vaccinerede dyr. Dermed nedbringes smitterisikoen generelt. 

Selvom din hund er vaccineret, bør du stadig behandle med forebyggende flåtmiddel og jævnligt tjekke for flåter, da flåter kan overføre en lang række øvrige sygdomme.